platbrood

platbrood

Platbrood is brood dat gemaakt is zonder rijsmiddel en daardoor dun - plat is.

Duits: fladenbrot
Frans: n.b.*
Engels: flatbread

Gerelateerd: matse (NL)

Aangenomen wordt dat in de geschiedenis van brood eerst de mens een pap at dat gemaakt was met al dan niet gebroken graan. Later is men het papmengsel op een heet voorwerp gaan bakken en zo ontstonden de eerste platte broden. Bij platbrood wordt immers geen gebruik gemaakt van een rijsmiddel. In een latere fase is men zuurdesem gaan ontdekken en ontstond zuurdesembrood en pas recentelijk heeft men bakkersgist ontdekt en worden broden hoofdzakelijk met gist gemaakt het zogenaamde gistbrood.

Platbrood is doorgaans maar een paar millimeter dik en bestaat meestal uit meel, water, eventueel aangevuld met zout en soms ook kruiden.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen