platbrood

Platbrood

Platbrood is brood dat gemaakt is zonder rijsmiddel en daardoor dun - plat is.

Duits: fladenbrot
Frans: n.b.*
Engels: flatbread

Gerelateerd: matse

Betekenis

Aangenomen wordt dat in de geschiedenis van brood eerst de mens een pap at dat gemaakt was met al dan niet gebroken graan. Later is men het papmengsel op een heet voorwerp gaan bakken en zo ontstonden de eerste platte broden. Bij platbrood wordt immers geen gebruik gemaakt van een rijsmiddel. In een latere fase is men zuurdesem gaan ontdekken en ontstond zuurdesembrood en pas recentelijk heeft men bakkersgist ontdekt en worden broden hoofdzakelijk met gist gemaakt het zogenaamde gistbrood.

Platbrood is doorgaans maar een paar millimeter dik en bestaat meestal uit meel, water, eventueel aangevuld met zout en soms ook kruiden.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >platbrood

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik