pre-ferment

Pre-ferment

Een pre-ferment is een voordeeg dat ook gist bevat.

Betekenis

Een pre-ferment, anders geschreven: voorfermenteren of voorvergisten, is algemene term voor een mengsel van meel en/of bloem, water en klein beetje gist dat gedurende uren of dagen het meel of bloem laat "voorvergisten", vaak in een koele omgeving. Meestal bevat een pre-ferment geen zout. Het doel is het ontwikkelen van geur- en smaakstoffen die aan het hoofddeeg worden doorgegeven waarmee het uiteindelijke brood wordt verrijkt.

Praktische invullingen van een pre-ferment zijn de biga en een poolish. De autolyse valt buiten deze categorie omdat een autolyse geen gist bevat en dus geen fermentatie plaatsvindt.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >pre-ferment

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik