pre-ferment

pre-ferment

Een pre-ferment is een voordeeg dat ook gist bevat.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Een pre-ferment, anders geschreven: voorfermenteren of voorvergisten, is algemene term voor een mengsel van meel en/of bloem, water en klein beetje gist dat gedurende uren of dagen het meel of bloem laat "voorvergisten", vaak in een koele omgeving. Meestal bevat een pre-ferment geen zout. Het doel is het ontwikkelen van geur- en smaakstoffen die aan het hoofddeeg worden doorgegeven waarmee het uiteindelijke brood wordt verrijkt.

Praktische invullingen van een pre-ferment zijn de biga en een poolish. De autolyse valt buiten deze categorie omdat een autolyse geen gist bevat en dus geen fermentatie plaatsvindt.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen