precisieweegschaal
precisieweegschaal

Precisieweegschaal

Een precisieweegschaal is een weegschaal die in staat is zeer nauwkeurig relatief kleine gewichten te wegen en wordt vooral gebruikt bij het wegen van bijvoorbeeld gist, zout en broodverbeteraar.

Duits: präzisionswaagen
Frans: blance de précision
Engels: precision scale

Betekenis

Een precisieweegschaal onderscheidt zich van een normale keukenweegschaal doordat deze in staat is kleine gewichten nauwkeurig te meten. Is een normale keukenweegschaal in staat om gewichten in de orde vanaf 10 gram en hoger redelijk nauwkeurig te meten met een resolutie van 1 gram, een precisieweegschaal meet gewichten vanaf bijvoorbeeld 0,1 gram redelijk nauwkeurig, vaak met een resolutie van 0,01 gram.

Een thuisbakker gebruikt meestal twee weegschalen: voor de relatief grote gewichten als meel en water wordt vaak een weegschaal gebruikt die tot 1000 gram nauwkeurig kan wegen en voor kleine gewichten als gist, zout en broodverbeteraar wordt een weegschaal gebruikt waarmee maximaal bijvoorbeeld 50 gram nauwkeurig gewogen kan worden.

Dat een normale keukenweegschaal ongeschikt is voor het wegen van bijvoorbeeld vijf gram gist komt omdat de afwijking van een keukenweegschaal minimaal één gram en vaak twee gram of meer is. Dus als je vijf gram afweegt zou dit in werkelijkheid bijvoorbeeld drie of zeven gram kunnen zijn. Zulke grote afwijkingen van twee gram hebben bij gist en zout grote gevolgen. Zo zal het verschil van twee gram gist (bij het bereiden van één brood) resulteren in een 40% trager (of juist snellere) verlopende rijstijd van het deeg.

Bij weegschalen bestaat er een relatie (verhouding) tussen de resolutie en het maximaal te wegen gewicht. Een keukenweegschaal kan bijvoorbeeld tot 2000 of 5000 gram wegen en heeft een resolutie van bijvoorbeeld één gram, dan is er sprake van een factor 2000 of 5000. Heeft een weegschaal een resolutie van 0,01 gram dan is het logisch dat het maximaal te wegen gewicht een factor 2000 tot 5000 hoger ligt. Dat is dan 2000 x 0,01 gram = 20 gram of 5000 x 0,01 gram = 50 gram. Kijk er dus niet van op dat een precisie weegschaal ongeschikt is om meel en water te wegen, maar juist gebruikt wordt voor het wegen van bijvoorbeeld gist, zout en broodverbeteraar.

Op de foto is een (goedkope, circa tien euro) precisieweegschaal te zien die een waarde aangeeft van 20,04 gram. Op de weegschaal staat een calibratiegewicht van 20 gram. Mogelijk denk je, wat een slechte weegschaal, maar dat is het geenszins. De weegschaal geeft een gewicht aan dat 0,04 gram te hoog is. Dat is uitgedrukt in procenten een afwijking van slechts 0,2% en dat is een prachtige prestatie voor zo'n goedkope weegschaal. Ter illustratie, de meeste meetinstrumenten in huis hebben een meetonnauwkeurigheid rond de 1%. De vraag is daarnaast, heeft de weegschaal een meetfout of is het calibratiegewicht wel exact 20 gram? Het antwoord is natuurlijk da beiden een afwijking hebben, niets in de natuur is exact, dus het gewicht weeg wellicht 20,02 gram en de weegschaal geeft 0,02 gram teveel aan. Dan is de afwijking van de weegschaal nog maar 0,1% en dat is voor thuisgebruik te bestempelen als een zeer nauwkeurig instrument.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over test-precisie-weegschalen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >precisieweegschaal

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik