premix

premix

Een premix is een mengsel dat een beroepsbakker inkoopt en gebruikt voor het maken van één specifiek broodsoort zoals meergranenbrood, maisbrood of waldkorn.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: meelmix, broodmix (NL)

Een premix is een basismengsel van ingrediënten, bedoeld voor het bereiden van één type brood, waaraan de beroepsbakker alleen nog meel en/of bloem, water zout en gist aan hoeft toe te voegen. Een premix bevat dus de smaak-, kleur- en structuurbepalende stoffen van een bepaald brood waaraan aan alleen nog neutrale ingrediënten zoals bloem, zout en gist en water aan toegevoegd wordt. Een premix kan een veelheid aan ingrediënten bevatten zoals ascorbinezuur, enzymen, glutenpoeder, moutpoeder, specerijen, hele of gebroken zaden, gebroken graan, gries van graan, bonenmeel, gedroogde groente zoals paprika, tomaat, uit, knoflook, melkpoeder, plantaardige olie, emulgator, zuurdeegpoeder en suikers bijvoorbeeld in de vorm van dextrose en glucosestroop.

Een premix is een gangbaar product in de bakkersbranche en wordt, zover wij weten, niet aan particulieren geleverd.

Wil de bakker waldkornbrood bakken dan gebruikt deze een waldkorn premix, een melkwitbrood wordt gemaakt met een melkwitbrood premix als basis, zo ook een zonnebloempitten premix voor het zonnebloempittenbrood, meergranenbrood premix, volkorentarwebrood premix et cetera.

De hoeveelheid premixen die meelfabrieken leveren (en voor hen een iets hogere marge bieden) is enorm groot. Het voordeel voor de bakker is deze niet meer hoeft na te denken welke ingrediënten en in welke verhoudingen deze gebruikt moeten worden. Het bespaart dus tijd, dus geld en het voorkomt mogelijk afweegfouten en daardoor onverkoopbare broden.

Sommige premixen hebben zelfs een beschermde status zoals de premix voor waldkornbrood. Wil een bakker een waldkornbrood verkopen dan móet deze de waldkorn premix kopen van CSM Bakery Solutions, de eigenaar van de geregistreerde merknaam "waldkorn". Een bakker mag dus wel zelf een brood samenstellen met exact dezelfde ingrediënten maar mag dit niet onder de naam "Waldkorn" verkopen, maar wel bijvoorbeeld onder de naam meergranenmoutbrood.

Basis samenstellingen

gistzoutbroodverbeteraar
broodmixjajaja
meelmixneeneenee
premixneeneeja

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen