pretzel

pretzel

Pretzel is een zoute krakeling.

Duits: brezel
Frans: n.b.*
Engels: pretzel

Een pretzel is een zoute krakeling. De pretzel heeft een zeer karakteristieke vorm en wordt vaak gebruik in tekeningen (of films) waarbij een grote (metalen) pretzel als uithangbord boven de bakkerij hangt en dit "een ouderwetse bakkerij" moeten suggereren.

Oorspronkelijk had de pretzel een harde/krokante korst en was zacht van binnen, net als normaal brood alleen met een wat afwijkende korst. Die afwijkende korst ontstaat doordat het deeg eerst kort in een hete-kokende basische vloeistof wordt gelegd zoals verdunde natronloog of een oplossing van baksoda en daarna in een oven gebakken wordt. Tegenwoordig worden pretzels veelal verkocht met een brosse binnenzijde, vergelijkbaar met zoutstengels.

Pretzels worden normaal gesproken bestrooid met grof zout maar zoete varianten zijn ook mogelijk.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen