pretzel
pretzel

Pretzel

Pretzel is een zoute krakeling.

Duits: brezel
Frans: n.b.*
Engels: pretzel

Betekenis

Een pretzel is een zoute krakeling. De pretzel heeft een zeer karakteristiek vorm en wordt vaak gebruik in tekeningen (of films) waarbij een grote (metalen) pretzel als uithangbord boven de bakkerij hangt en dit "een ouderwetse bakkerij" moeten suggereren.

Oorspronkelijk had de pretzel een harde/krokante korst en was zacht van binnen, net als normaal brood alleen met een wat afwijkende korst. Die afwijkende korst ontstaat doordat het deeg eerst kort in een hete-kokende basische vloeistof wordt gelegd zoals verdunde natronloog of een oplossing van baksoda en daarna in een oven gebakken wordt. Tegenwoordig worden pretzels veelal verkocht met een brosse binnenzijde, vergelijkbaar met zoutstengels.

Pretzels worden normaal gesproken bestrooid met grof zout maar zoete varianten zijn ook mogelijk.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >pretzel

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik