psylliumvezel

zaadhuiden van psyllium worden gebruikt als bindmiddel
zaadhuiden van psyllium worden gebruikt als bindmiddel

Psylliumvezel is de zaadhuid van de zaden van de plantago ovata of plantago afra en hebben een bindende werking voor gebruik in bijvoorbeeld glutenvrijbrood.

Duits: flohsamenfasern
Frans: n.b.*
Engels: psyllium husk, psyllium fibers

Synoniem: vlozaad (NL)
Gerelateerd: psyllium (NL)

Wanneer brood gemaakt wordt van een graan of pseudograan dat geen glutenvormende eiwitten bevat zal het deeg en het brood geen mechanisch belastbare structuur (samenhang) hebben. In dat geval kan overwogen worden om psylliumvezel te gebruiken die een bindende werking geeft aan het meel. Deze vezels worden daarom bijvoorbeeld toegepast bij glutenvrij brood. Indicatie voor gebruik: 4 gram per 500 gram meel.

Psylliumvezel is de zaadhuid van de zaden van de plant plantago ovata of plantago afra. Deze vezels worden ook wel vlozaad genoemd. Wanneer psylliumvezel in contact komt met water vormt het langzaam een plakkerige substantie die wat weg heeft van behangerslijm.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen