römertopf
Römertopf

Römertopf

Römertopf is een merknaam van een fabrikant die onder andere aardewerk bakvormen produceert.

Gerelateerd: bakvorm, dutch oven

Betekenis

Brood wordt vaak in een bakvorm gebakken. Een metalen bakvorm is gebruikelijk maar dit kan ook van bijvoorbeeld aardewerk zijn. Römertopf is een bekende fabrikant van aardewerk bakvormen. Het betreffen bakvormen met een deksel. Hierdoor blijft het vocht dat uit het deeg ontsnapt tijdens het bakken grotendeels in de bakvorm, hierdoor wordt een sterke narijs bevorderd en levert een lekkere korst op.

Vroeger waren de Römertopf bakvormen van binnen (net als de buitenzijde) niet geglazuurd. Tegenwoordig is het onderste deel van de bakvorm, waarin het deeg gelegd wordt, vaak geglazuurd.

Bij een ongeglazuurde römertopf kan, om vastkleven van het deeg te voorkomen, gekozen worden om onder het deeg bakpapier te leggen, of wordt in de römertopf maisgries of zemelen gestrooid.

Een koude Römertopf moet je niet in een hete oven plaatsten, dan barst hij, maar moet je in een koude oven plaatsen en dan pas de oven aanzetten waardoor de temperatuur langzaam oploopt.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >Römertopf

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik