Römertopf
Römertopf is een merknaam van een fabrikant die onder andere aardewerk bakvormen produceert.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Gerelateerd: bakvorm, dutch oven (NL)
Brood wordt vaak in een bakvorm gebakken. Een metalen bakvorm is gebruikelijk maar dit kan ook van bijvoorbeeld aardewerk zijn. Römertopf is een bekende fabrikant van aardewerk bakvormen. Het betreffen bakvormen met een deksel. Hierdoor blijft het vocht dat uit het deeg ontsnapt tijdens het bakken grotendeels in de bakvorm, hierdoor wordt een sterke narijs bevorderd en levert een lekkere korst op.
Vroeger waren de Römertopf bakvormen van binnen (net als de buitenzijde) niet geglazuurd. Tegenwoordig is het onderste deel van de bakvorm, waarin het deeg gelegd wordt, vaak geglazuurd.
Bij een ongeglazuurde römertopf kan, om vastkleven van het deeg te voorkomen, gekozen worden om onder het deeg bakpapier te leggen, of wordt in de römertopf maisgries, rijstebloem of zemelen gestrooid.
Een koude Römertopf moet je niet in een hete oven plaatsten, dan barst hij, maar moet je in een koude oven plaatsen en dan pas de oven aanzetten waardoor de temperatuur langzaam oploopt. Je kan de lege Römertopf ook eerst in de oven plaatsen en samen met de oven laten opwarmen, daarna haal je de schaal even uit de oven, legt er voorzichtig (pas op voor brandwonden) het deeg er in, deksel er op, en plaats je de schaal weer terug in de oven.
Het is gebruikelijk dat je in de loop van het bakproces, zeg tussen de 50-75% van de baktijd, de deksel van de schaal verwijdert. Hierdoor kan veel vocht ontsnappen waardoor de korst knapperiger en doordat de deksel de warmte niet meer tegenhoudt krijgt de korst ook meer kleur (en smaak) door de Maillardreactie.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie