recept

Recept

Een recept is een instructie voor het bereiden van een samengesteld voedingsproduct.

Betekenis

Een recept is een instructie voor de bereiding van een samengesteld voedingsproduct. Het bestaat meestal uit twee soms drie delen. Gebruikelijk is om eerst een opsomming te maken van de te gebruiken producten en haar gewichten, daarna volgt er een stapsgewijze, chronologische, instructie die de bereider instrueert hoe het product bereid moet worden. Soms bevat een recept nog een derde deel waarin de benodigde materialen en gereedschappen vermeld worden.

In tegenstelling tot de gangbare recepten, bevatten recepten van bakkers geen gewichten. De te gebruiken ingrediënten worden weergegeven in een mengverhouding waarbij de verhoudingen in procenten van het meelgewicht worden uitgedrukt. Deze schrijfwijze wordt bakkersformule genoemd, maar wij vinden bakkerspercentages een betere term.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >recept

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik