recept
Een recept is een instructie voor het bereiden van een samengesteld voedingsproduct.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Een recept is een instructie voor de bereiding van een samengesteld voedingsproduct. Het bestaat meestal uit twee soms drie delen. Gebruikelijk is om eerst een opsomming te maken van de te gebruiken producten en hun gewichten, daarna volgt er een stapsgewijze, chronologische, instructie die aangeeft hoe het product bereid moet worden. Soms bevat een recept nog een derde deel waarin de benodigde materialen en gereedschappen vermeld worden.
In tegenstelling tot de gangbare recepten, bevatten recepten van bakkers geen gewichten. De te gebruiken ingrediënten worden weergegeven in een mengverhouding waarbij de verhoudingen in procenten van het meelgewicht worden uitgedrukt. Deze schrijfwijze wordt bakkersformule genoemd, maar wij vinden bakkerspercentages een betere term.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie