remrijs

Remrijs

De remrijs is een rijs die bij een zeer lage temperatuur plaatsvindt waardoor het rijsproces sterk vertraagd (geremd) wordt.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: retarding

Betekenis

Een remrijs is een rijs die uitgevoerd wordt bij een lage temperatuur waardoor het gist in het deeg minder snel kooldioxide afgeeft waardoor het deeg minder snel rijst. Hoe koeler het deeg gehouden wordt, hoe langzamer het deeg rijst.

Een remrijs wordt bij professionele bakkers toegepast om de bereiding van deeg op het eind van de nacht te voorkomen (wat hoge loonkosten met zich meebrengt). Het deeg wordt de dag ervoor gemaakt en deegstukken worden in de remrijskast afgekoeld.

Door de temperatuur in de remrijskast te regelen kan precies worden bepaald wanneer de deegstukken, de volgende dag klaar zijn met die rijs en daarna gevormd kunnen worden, een narijs kunnen krijgen en gebakken kunnen worden. Niet alleen de loonkosten maar ook het verkrijgen van personeel dat in de nacht wil werken noopt bakkerijen tot de aanschaf en gebruik van een remrijskast.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >remrijs

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik