remrijs

remrijs

De remrijs is een rijs die bij een zeer lage temperatuur plaatsvindt waardoor het rijsproces sterk vertraagd (geremd) wordt.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: retarding

Een remrijs is een rijs die uitgevoerd wordt bij een lage temperatuur waardoor het gist in het deeg minder snel kooldioxide afgeeft waardoor het deeg minder snel rijst. Hoe koeler het deeg gehouden wordt, hoe langzamer het deeg rijst.

Een remrijs wordt bij professionele bakkers toegepast om de bereiding van deeg op het eind van de nacht te voorkomen (wat hoge loonkosten met zich meebrengt). Het deeg wordt de dag ervoor gemaakt en deegstukken worden in de remrijskast afgekoeld.

Door de temperatuur in de remrijskast te regelen kan precies worden bepaald wanneer de deegstukken, de volgende dag klaar zijn met die rijs en daarna gevormd kunnen worden, een narijs kunnen krijgen en gebakken kunnen worden. Niet alleen de loonkosten maar ook het verkrijgen van personeel dat in de nacht wil werken noopt bakkerijen tot de aanschaf en gebruik van een remrijskast.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen