..Wat is respiratie? (verklaring uit het bakkersglossarium)
respiratie

Respiratie

Respiratie is de tegenhanger van fermentatie en vindt plaats in een zuurstofrijke omgeving waarbij gisten suikers omzetten in kooldioxide en water.

Betekenis

De gistcellen kunnen op twee verschillende manieren suikers omzetten. In een zuurstofrijke omgeving, zoals dat van toepassing is tijdens het mengen en kneden zal er sprake zijn van respiratie waarbij de gistcellen suikers omzetten naar kooldioxide en water. Wanneer het zuurstof afwezig is, zoals tijdens het rijzen, gaat de gistcel over naar een fermentatie modus en zet de suikers om in ethanol (alcohol) en kooldioxide.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >respiratie

laatste toevoegingen

Cookies
Wij plaatsten alleen strikt functionele cookies. De advertenties die getoond worden zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen, alleen maar te informeren.

ik heb het gelezen