rijskast

rijskast

Een rijskast is een ruimte waarin deeg, bij een gewenste temperatuur en vochtigheidsgraad, kan rijzen zonder dat dit uitdroogt of afkoelt.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: proof box

Een rijskast wordt gebruikt om deeg te laten rijzen. Dit rijzen vindt plaats bij een bepaalde gewenste temperatuur, bijvoorbeeld 29° Celsius en in een dusdanig vochtige omgeving dat de deeghuid niet uitdroogt. De ideale luchtvochtigheid ligt rond de 75-80% relatieve luchtvochtigheid. De temperatuur van de rijskast wordt meestal net iets hoger gesteld dan de gewenste deegtemperatuur.

Voor de thuisbakker is de oven de ideale rijskast. Daarbij moet deze zéér kort, circa één minuut, verwarmd worden door de oven op een willekeurige baktemperatuur aan te zetten waardoor "de kou er af is" (en de ovenruimte circa 30° Celsius is). Door met een plantenspuit de oven lichtjes te besproeien kan daarna gezorgd worden dat de luchtvochtigheid ruim voldoende is.

Een speciale versie van de rijskast is de remrijskast.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over diverse mogelijkheden om thuis een rijskast te maken.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen