rijskast

Rijskast

Een rijskast is een ruimte waarin deeg, bij een gewenste temperatuur en vochtigheidsgraad, kan rijzen zonder dat dit uitdroogt of afkoelt.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: proof box

Betekenis

Een rijskast wordt gebruikt om deeg te laten rijzen. Dit rijzen vindt plaats bij een bepaalde gewenste temperatuur, bijvoorbeeld 29° Celsius en in een dusdanig vochtige omgeving dat de deeghuid niet uitdroogt. De ideale luchtvochtigheid ligt rond de 75-80% relatieve luchtvochtigheid. De temperatuur van de rijskast wordt meestal net iets hoger gesteld dan de gewenste deegtemperatuur.

Voor de thuisbakker is de oven de ideale rijskast. Daarbij moet deze zéér kort, circa één minuut, verwarmd worden door de oven op een willekeurige baktemperatuur aan te zetten waardoor "de kou er af is" (en de ovenruimte circa 30° Celsius is). Door met een plantenspuit de oven lichtjes te besproeien kan daarna gezorgd worden dat de luchtvochtigheid ruim voldoende is.

Een speciale versie van de rijskast is de remrijskast.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over diverse mogelijkheden om thuis een rijskast te maken.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >rijskast

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik