rijst

rijst

Rijst is een graansoort en is basisvoedsel dat op de wereld op grote schaal wordt gegeten.

Duits: reis
Frans: rize
Engels: rice

Gerelateerd: graan (NL)

Rijst is een van de meest geteelde graansoorten op de wereld die samen met mais en tarwe en groot aandeel zetmeel bezit, dus energie levert voor de mens.

Rijst wordt in twee basisuitvoeringen aangeboden. Als zilvervliesrijst en witte rijst. De zilvervliesrijst wordt ook wel volkorenrijst genoemd en is de rijstkorrel zoals je deze in de natuur aantreft, dus inclusief zemel en kiem en is daarom lichtbruin gekleurd. Bij witte rijst is de zemel en de kiem verwijderd en blijft alleen het endosperm over en bevat maar weinig vitamine en mineralen en bestaat haast alleen maar bestaat uit zetmeel en eiwitten, de vitaminen en mineralen die zich in de kiem en zemel bevinden vind je in witte rijst nauwelijks terug. Het voordeel van zilvervliesrijst is dat het meer voedingsstoffen heeft maar heeft als nadeel dat je het niet langer dan circa zes maanden kan bewaren omdat anders de olie in de kiem ranzig wordt en de rijst een onaangename geur krijgt. Daar heeft witte rijst geen last van en die kan je haast oneindig lang bewaren.

Rijst kan ook gemalen worden en heet dan rijstmeel of wanneer witte rijst gemalen wordt heet dit rijstebloem.

Rijst wordt ook gebruikt om een enigszins verstopte graanmolen voor thuisgebruik schoon te maken door simpelweg een handje rijst te malen waardoor eventuele op de maalstenen aangekoekte graandelen losgemaakt worden.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen