rijstmeel

Rijstmeel

Rijstmeel is gemalen rijst.

Duits: reismehl
Frans: farine de riz
Engels: rice flour

Gerelateerd: rijst

Betekenis

Rijstmeel is meel dat gemalen is van rijst. Wanneer bij het malen zilvervliesrijst gebruikt is, ontstaat er volkorenrijstmeel. Wanneer gekozen wordt voor witte rijst, dat is rijst waarbij de zemel en de kiem verwijderd zijn en dus alleen het endosperm van de rijstkorrel overgebleven is, wordt het maalsel bloem van rijst, rijstebloem dus en niet rijstmeel. Rijstmeel wordt onder andere gebruikt in glutenvrije deegwaar.

Voor strooibloem wordt vaak rijstebloem gebruikt omdat het zeer goede "anti-kleef" eigenschappen bezit, beter nog dan tarwebloem.

Rijst is een zeer harde korrel, veel harder dan bijvoorbeeld tarwe. Hierdoor zal rijst dat je zelf maalt veel grover zijn dan bloem. Rijst kan ook goed gebruikt worden om een maalsteen "schoon te malen", bijvoorbeeld nadat vettige zaden zijn gemaald.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >rijstmeel

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik