..Wat is rijstmeel? (verklaring uit het bakkersglossarium)
rijstmeel

Rijstmeel

Rijstmeel is gemalen rijst.

Duits: reismehl
Frans: farine de riz
Engels: rice flour

Gerelateerd: rijst

Betekenis

Rijstmeel is meel dat gemalen is van rijst. Wanneer bij het malen zilvervliesrijst gebruikt is, ontstaat er volkorenrijstmeel. Wanneer gekozen wordt voor witte rijst, dat is rijst waarbij de zemel en de kiem verwijderd zijn en dus alleen het endosperm van de rijstkorrel overgebleven is, wordt het maalsel bloem van rijst, rijstebloem dus en niet rijstmeel. Rijstmeel wordt onder andere gebruikt in glutenvrije deegwaar.

Voor strooibloem wordt vaak rijstebloem gebruikt omdat het zeer goede "antikleef" eigenschappen bezit, beter nog dan tarwebloem.

Rijst is een zeer harde korrel, veel harder dan bijvoorbeeld tarwe. Hierdoor zal rijst dat je zelf maalt veel grover zijn dan bloem. Rijst kan ook goed gebruikt worden om een maalsteen "schoon te malen", bijvoorbeeld nadat vettige zaden zijn gemaald.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen