rogge

Rogge

Rogge is een graan dat veel gebruikt voor het bereiden van brood.

Duits: roggen
Frans: seigle
Engels: rye

Gerelateerd: graan

Betekenis

Rogge is een graansoort die vooral in een wat koudere klimaat zoals in de Lage Landen, goed groeit (en tarwe is in die gebieden van mindere kwaliteit en wordt daarom minder geteeld). Vandaar dat in de gebieden waar rogge goed gedijt vaak deegwaar wordt gemaakt dat gebaseerd is op rogge. Zo werd vroeger in de Lage Landen vrijwel uitsluitend brood gemaakt met roggemeel. Tegenwoordig wordt tarwe geïmporteerd en worden de meeste broden gemaakt op basis van tarwemeel.

In Duitsland en Scandinavische landen is brood op basis van rogge of een combinatie van tarwe en roggemeel nog steeds erg populair.

Een speciale variant is het zogenaamde fries roggebrood dat gemaakt wordt met hoofdzakelijk gebroken roggekorrels in plaats van roggemeel.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >rogge

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik