rommelkruid

Rommelkruid

Rommelkruid is een mengsel van verschillende kruiden en specerijen en wordt gebruikt bij de bereiding van sommige broodjes, koekjes en balkenbrij.

Betekenis

Rommelkruid is een kruidenmengsel en heeft een streekgebonden samenstelling. Het wordt gebruikt soms gebruikt bij deegwaar. Een samenstelling kan zijn: anijs, foelie, gemberpoeder, kaneelkoppen, kruidnagel, nootmuskaat, peper, sandelhout, suiker en zoethoutwortel. De naam rommelkruid is afkomstig van een mengsel van kruiden die her en der overbleven en samengevoegd werden om deze verkoopbaar te maken.

Een eenvoudige versie van het mengsel bestaat uit: een halve theelepel gestampt anijszaad, een halve theelepel kruidnagelpoeder, een theelepel geraspte nootmuskaat en twee theelepels gemalen zwarte peper.

Rotterdamse kruidbroodjes en balkenbrij hebben een rode kleur doordat in het rommelkruid meer kruidnagel toegevoegd is.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >rommelkruid

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik