rotatieoven

rotatieoven

Een rotatieoven is een oven die door beroepsbakkers wordt gebruikt waarbij een kar met tientallen deegstukken in de oven ronddraait en met hete lucht worden gebakken.

Duits: drehrohrofen
Frans: four à rotation
Engels: rotary rack oven

Gerelateerd: tunneloven, etageoven (NL)

De rotatieoven is een heteluchtoven waarbij een complete ovenwagen die tot meer dan honderd deegstukken kan bevatten, in de oven gereden wordt. Na het sluiten van de ovendeur wordt de ovenwagen tijdens het gehele bakproces rustig rondgedraaid waardoor alle deegstukken van alle kanten even sterk verhit worden dus allemaal even goed gebakken worden. Na het bakken trekt de bakker (met zijn handschoenen) de hete ovenkar uit de oven, zal deze doorgaans besproeien met water en laten afkoelen. In de tussentijd kan de volgende kar met deegstukken ingereden en gebakken worden. Doordat met weinig inzet van de mens in één keer heel veel broden gebakken en ook weer uit de oven gehaald kunnen worden, wordt dit type oven vooral gebruikt bij beroepsbakkers die op grote schaal bakken (maar niet fabrieksmatig).

Beroepsbakkers die op kleinere schaal broden bakken maken doorgaans gebruik van etageoven. Dat kost vele malen meer tijd om de deegstukken (per etage) in te ovenen of in te schieten en per bakcyclus worden minder broden gebakken.

In een rotatieoven kunnen geen vloerbroden gebakken worden, er is immers geen ovenvloer aanwezig (wel in de etageoven). Daarom worden in een rotatieoven (namaak/lijkt op) vloerbroden op de bakplaat of in vloerbroodkoppels gebakken die de suggestie wekken dat er op de "vloer" is gebakken.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen