Sacharose

sacharose (tafelsuiker)
sacharose (tafelsuiker)

Sacharose is de chemische naam voor tafelsuiker.

Formule: C12H22O11
Synoniem: tafelsuiker, sucrose

Betekenis

Sacharose is een vorm van suiker, net als bijvoorbeeld fructose, maltose en glucose en kan als ingrediënt toegevoegd worden bij broodbereiding. Het kan twee doelen dienen: het zoeter maken van de deegwaar of het kan dienen als voedsel voor de gist en kan zorgen dat het deeg iets beter rijst. Daarnaast zorgt suiker, als dit tijdens het bakken nog beschikbaar is, voor een bruining van de korst door de Maillardreactie. Wanneer een deeg relatief veel suiker bevat bijvoorbeeld meer dan 5% dan moet de baktemperatuur verlaagd worden om te sterke bruining van de korst te voorkomen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >sacharose

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik