samengeperste gist

samengeperste gist, dat ook wel verse gist of bakkersgist wordt genoemd
samengeperste gist, dat ook wel verse gist of bakkersgist wordt genoemd

Samengeperste gist is een veelgebruikte gistvorm bij beroepsbakkers en bestaat uit samengeperste blokken, enigszins droge, brokkelige bakkersgist.

Duits: blockhefe, frischhefe, presshefe
Frans: levure comprimée, levure fraîche, levure de boulanger
Engels: compressed yeast, cake yeast, commercial yeast, fresh yeast, baker's yeast

Synoniem: verse gist (NL)
Gerelateerd: gist (NL)

Samengeperste gist, ook wel verse gist genoemd, is een product dat door beroepsbakkers veel gebruikt wordt. Het type gist is bakkersgist, maar waarbij veel van het vocht, dat gebruikt wordt tijdens de productie van dit gist, eruit geperst is.

Samengeperste gist wordt, in vochtdichte wikkel, geleverd als blokken van meestal één kilogram die een beige kleur hebben en enigszins brokkelig zijn. Voor de particulier zijn kleine blokjes soms nog te koop die meestal een gewicht hebben van 42 gram.

verse-gist-2

Samengeperste gist heeft een beperkte houdbaarheid. Koel bewaard zal het doorgaans niet langer dan twee tot maximaal drie weken bruikbaar zijn. Deze gistvorm was vroeger zeer populair bij thuisbakkers, maar is vrijwel geheel vervangen door instant gist. Buiten Nederland wordt ook wel droge gist gebruikt. Ook deze gistvormen betreffen allemaal bakkersgist maar in een andere verschijningsvorm.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen