samengesteld

samengesteld meel

Meel van de meelfabriek wordt vaak samengesteld meel genoemd omdat het samengesteld is uit meerdere fracties.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Het (volkoren)meel dat door de meelfabriek (hoogmaalderij) wordt gemaakt wordt vaak samengesteld meel genoemd. Dit meel verschilt fundamenteel van (volkoren)meel van een vlakmaalderij (de traditionele graanmolen).

De molenaar maalt het graan in één gang, het graan wordt in één processtap gemalen tot volkorenmeel. De graankorrels komen tussen de maalstenen en het maalsel wat tussen de maalstenen komt is volkorenmeel en dit maalsel bestaat, hoe kan het anders, uit alle delen waaruit de graankorrel bestaat, niets gaat verloren of wordt achtergehouden (uitgezeefd). Eventueel kan dit volkorenmeel nog gebuild worden en wordt dan door de molenaar gebuild meel genoemd.

De meelfabriek maalt niet in één keer de graankorrel maar splitst, met walsen, stapje voor stapje met na elkaar geplaatste walsen, deze uit in vele fracties, bijvoorbeeld: grove zemelen, fijne zemelen, gries, bloem, patentbloem en kiem (in werkelijkheid is het aantal verschillende fracties nog veel groter). Vaak wordt de kiem direct al apart gehouden en buiten de bakkersbranche verkocht, die zit dus niet meer in het volkorenmeel. De diverse fracties kunnen in wisselende samenstellingen en verhoudingen samengevoegd worden en zo ontstaan bepaalde meeltypen die geschikt zijn voor het bereiden van bepaalde broodtypen of andere type deegwaar. Omdat het meel van de meelfabriek ontstaat door de verschillende fracties samen te voegen wordt dit samengesteld meel genoemd.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over het verschil tussen meel van de molenaar en de meelfabriek.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen