schiften

Schiften

Schiften is het proces waarbij vet in combinatie met een vloeistof, die eerst in een emulsie zich als één geheel gedroegen, gaan scheiden.

Betekenis

Wanneer een emulsie uiteenvalt in de afzonderlijke vloeistoffen spreekt men van schiften. Schiften is het proces dat twee vloeistoffen die eerst een in een emulsie zich als één geheel gedroegen, gaan scheiden.

Zo kan het toevoegen van eieren aan een verrijkt deeg leiden tot schifting. Het water in het eiwit zal normaal gesproken niet samengaan met het vet in het deeg. De eierdooier functioneert echter als een emulgator waardoor het vocht van het eiwit en het vet een emulsie vormen. Wanneer te veel eieren in een keer aan het deeg worden toegevoegd kan dit schiften ontstaan, vandaar dat in recepten staat dat je de eieren stuk voor stuk aan het deeg moet toevoegen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >schiften

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik