schiften

schiften

Schiften is het proces waarbij vet in combinatie met een vloeistof, die eerst in een emulsie zich als één geheel gedroegen, gaan scheiden.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Wanneer een emulsie uiteenvalt in de afzonderlijke vloeistoffen spreekt men van schiften. Schiften is het proces waarbij twee vloeistoffen die eerst een in een emulsie zich als één geheel gedroegen, gaan scheiden.

Zo kan het toevoegen van eieren aan een verrijkt deeg leiden tot schifting. Het water in het eiwit zal normaal gesproken niet samengaan met het vet in het deeg. De eierdooier functioneert echter als een emulgator waardoor het vocht van het eiwit en het vet een emulsie vormen. Wanneer te veel eieren in een keer aan het deeg worden toegevoegd kan dit schiften ontstaan, vandaar dat in recepten staat dat je de eieren stuk voor stuk aan het deeg moet toevoegen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen