schot

Schot

Schot is een ongewenst proces waarbij het graan, terwijl het zich nog in de aar bevindt, ontkiemt.

Betekenis

Wanneer graan haast klaar is om te oosten bestaat de kans dat, vooral door vochtige omstandigheden, het graan dat nog in de aar zit gaat ontkiemen. Dit is een zeer onwenselijke situatie omdat dan enzymen actief worden en bepaalde stoffen beschikbaar komen in de graankorrel die de bakaard van het meel zeer negatief beïnvloed.

Niet alleen zijn de groeiomstandigheden vlak voor het oogsten van invloed maar ook het tarwe ras.Partijen tarwe die aan een meelfabriek worden geleverd worden op schot onderzocht. Hierbij gebruikt men een analyse die een zogenaamd "valgetal" in seconde geeft. Een valgetal van circa 250 seconde is wenselijk.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >schot

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik