schot

schot

Schot is een ongewenst proces waarbij het graan, terwijl het zich nog in de aar bevindt, ontkiemt.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Wanneer graan haast klaar is om te oogsten bestaat de kans dat, vooral door vochtige omstandigheden, de graan dat nog in de aar zit gaat ontkiemen. Dit is een zeer onwenselijke situatie omdat dan enzymen actief worden en bepaalde stoffen beschikbaar komen in de graankorrel die de bakaard van het meel zeer negatief beïnvloedt.

Niet alleen zijn de groeiomstandigheden vlak voor het oogsten van invloed maar ook het tarweras. Partijen tarwe die aan een meelfabriek worden geleverd worden op schot onderzocht. Hierbij gebruikt men een analyse die een zogenaamd "valgetal" in seconden geeft. Een valgetal van circa 250 seconden is wenselijk.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen