
schuddebak
Een schuddebak heeft tot taak, in een tempo dat gerelateerd is aan de draaisnelheid van de maalsteen, de graankorrels in het kropgat te laten vallen waarna deze tussen de molenstenen gemalen worden.
Frans: n.b.*
Engels: shoe
De schuddebak is een bakje dat zich bevindt tussen de kaar en het kropgat. De schuddebak is taps toe lopend uitgevoerd (van breed naar smal) en is open aan de smalle voorzijde. In het brede deel glijden de graankorrels vanuit de kaar in de schuddebak.
De schuddebak is schuin gemonteerd en het laagste punt is de smalle opening waarbij de graankorrels vanuit de schuddebak in het kropgat vallen. De schuine stand is zodanig ingesteld dat de graankorrels niet vanzelf naar beneden glijden. Dat gebeurt pas als tegen de schuddebak getikt wordt, als het bakje "schudt".
De schuddebak is zodanig opgehangen dat deze een beetje heen en weer kan bewegen. De steenspil, de as die de loper laat draaien, is als een balk uitgevoerd (dus niet als een gladde as). De schuddebak is voorzien van een stuk hout die zachtjes tegen de steenspil drukt. Door de rechthoekige vorm van de steenspil wordt dit stuk hout, dus de schuddebak, een beetje heen en weer bewogen. Hierdoor schud de schuddebak zachtjes heen en weer en trillen de graankorrels langzaam uit de schuddebak.
Het voordeel van deze constructie is dat de toevoer van graan geregeld wordt door de snelheid van de wieken. Draaien de wieken wat langzamer en is wat minder energie beschikbaar voor het malen, dan zal de schuddebak minder schudden en vallen er dus minder graankorrels tussen de maalstenen. Dat komt goed uit want er is immers op dat moment ook niet voldoende kracht om veel graankorrels te malen. Als de wieken sneller gaan draaien vallen de graankorrels in een sneller tempo het kropgat in. Binnen bepaalde marges zal dit mechanisme de snelheidsfluctuaties van de wieken opvangen die veroorzaakt wordt door fluctuerende windsnelheden. Worden die fluctuaties groter dan kan de molenaar de afstand tussen de maalstenen aanpassen of zelfs meer of minder zeil op de wieken spannen.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie