sd gist

SD gist

SD gist is een gistsoort die speciaal gemaakt wordt voor bij gebruik van zeer zoete degen.

Gerelateerd: gist, FT gist

Betekenis

Normaal bakkersgist, dus ook de verschijningsvormen daarvan zoals instant- en droge gist, functioneren niet goed in een deeg met suiker. Door de hoge osmotische druk die ontstaat door de suiker leggen veel gistcellen het loodje. SD gist, waarbij de eerste twee letters staan voor Sweet Dough, is een geselecteerde bakkersgist-stam die ook in zoete degen goed blijft functioneren en blijft overleven.

SD gist is dus te prefereren in zeer zoete degen. Wanneer je normaal gist in een zoet deeg gebruikt zal je meer gist moeten toevoegen om het aantal gistcellen dat in het deeg overlijd te compenseren.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >SD gist

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik