.Wat is standerdmolen? (verklaring uit het bakkersglossarium)

Standerdmolen

standerdmolen
standerdmolen

Een standerdmolen is een molen waarbij de gehele bovenbouw van de molen, inclusief de eventuele molenstenen, in de wind wordt gedraaid en niet alleen de kap.

Gerelateerd: korenmolen, grondzeiler, stellingmolen, beltmolen, wipmolen

Betekenis

Een standerdmolen is gebouwd rond een lange en dikke spil (houten balk) die een dikte heeft van 60 tot 80 cm. Deze spil wordt in de onderbouw van de molen (molenaarsterm: voet) verankerd. De gehele bovenbouw, in molenaarstermen: de kast, draait rond de spil. Wanneer de wieken in de wind gedraaid moet worden draait het grootste gedeelte van de molen met de wieken mee (en dus niet alleen de kap met de molenwieken). In die meedraaiende bovenbouw bevindt zich dus de maalzolder met de molenstenen. Bij molens waarbij alleen de kap in de wind wordt gedraaid, zoals een stellingmolen bevinden de molenstenen en vrijwel alle ruimten - verdiepingen in het vaste, niet draaiende, deel van de molen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen