steekthermometer

steekthermometer

Een steekthermometer is gereedschap waarmee de temperatuur van meel, water maar ook binnenin een deeg of gebakken deegwaar gemeten kan worden.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Een steekthermometer is een van meest essentiële gereedschappen van een beroepsbakker maar zeker ook van de thuisbakker. Met dit gereedschap kan snel de temperatuur van meel, water, deeg of de binnenzijde (kern) van net gebakken brood gemeten worden, vandaar dat dit ook wel een kerntemperatuurmeter wordt genoemd.

Voor bakkers is het van groot belang dat het deeg een bepaalde temperatuur heeft, de zogenaamde gewenste deegtemperatuur ook wel afgekort tot GDT. Die deegtemperatuur is zo belangrijk omdat dit een grote invloed heeft op de rijssnelheid dus op de aan te houden rijstijd.

Ook kan gecontroleerd worden of net gebakken brood gaar is door de steekthermometer tot in de kern van het brood te steken. De temperatuur van een normaal brood moet dan minimaal 95° Celsius zijn. Bij luxere broden die gemaakt zijn met een verrijkt deeg is die temperatuur iets lager.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over steekthermometer.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen