suikers

suikers

Suikers is de verzameling stoffen die bestaan uit koolhydraten.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

In relatie tot gisten en bacteriën, zoals melkzuurbacteriën en azijnzuurbacteriën, wordt vaak gesproken dat deze "suikers" omzetten in een andere stof ook wel het vergisten of fermenteren genoemd. Met suikers wordt dan niet de bekende tafelsuiker bedoeld maar in zijn algemeenheid de stoffen die uit koolhydraten bestaan zoals bijvoorbeeld glucose, fructose, lactose, sucrose, sacharose maar ook zetmeel.

Deze koolhydraten worden door enzymen eerst in eenvoudige suikervormen (kleinere moleculen) omgezet en die dienen dan als voedsel - brandstof voor de genoemde micro-organismen. Vandaar dat niet de term suiker maar suikers wordt gebruikt om de verzameling van koolhydraten aan te duiden. Voor de volledigheid, tafelsuiker ook wel sacharose genoemd kan dus ook, in combinatie enzymen, als brandstof dienen voor gisten en bacteriën.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen