synthetisch rijsmiddel

baksoda is het meest gebruikte synthetische rijsmiddel
baksoda is het meest gebruikte synthetische rijsmiddel

Synthetische rijsmiddelen is een groep "niet levende" rijsmiddelen.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Synoniem: chemisch rijsmiddel (NL)
Gerelateerd: rijsmiddel (NL)

Synthetische rijsmiddelen, ook wel chemische rijsmiddelen genoemd, zijn "niet levende" stoffen, dit in tegenstelling tot bakkersgist en zuurdesem, dat ook rijsmiddelen zijn maar uit levende micro-organismen bestaan. Synthetische rijsmiddelen worden vooral gebruikt bij patisserieproducten. De rijzende werking van synthetische rijsmiddelen is, net als gist en zuurdesem, gebaseerd op de afgifte van kooldioxide. Gist heeft suikers nodig om de rijzende werking af te geven. Synthetische rijsmiddelen geven kooldioxide af zodra, afhankelijk van het soort, het in contact komt met een zuur en/of verhit wordt.

Gist geeft langzaam kooldioxide af, bij zuurdesem is dit nog trager, daarom duurt het rijzen van deeg voor brood relatief lang (in de orde van uren). Synthetische rijsmiddelen geven direct en in een zeer korte tijd kooldioxide af (in de orde van minuten).

Strikt genomen is bakpoeder geen rijsmiddel maar een mengsel van twee stoffen, te weten: baksoda (het rijsmiddel) en een (het noodzakelijke) zuur (meestal difosfaat).

  1. geeft rijzende werking af bij verhitting zonder extra hulpstof
  2. heeft een zuur ingrediënt nodig om de rijzende werking af te geven.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen