tarwemeel
Tarwemeel is gezeefd meel van gemalen tarwe.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Tarwemeel is gezeefd volkorentarwemeel. Tarwemeel wordt gemaakt door eerst tarwekorrels te malen, het maalsel wat dan ontstaat heet volkorentarwemeel. Als het volkorentarwemeel vervolgens gezeefd wordt hou je twee fracties over: zemelen en tarwemeel.
In de wet is niet opgenomen in welke mate het meel gezeefd mag worden, de eis is namelijk dat wanneer er sprake is van meel dat met het blote oog nog zemelen zichtbaar moeten zijn. Bloem, waaruit alle zemelen gezeefd zijn, is dus geen meel.
Lees ook het lemma over meel waarin we uit de doeken doen dat volkorenmeel wel meel is maar meel geen volkorenmeel.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie