temperatuurbeperker

Temperatuurbeperker

Een temperatuurbeperker is een medium zoals water of vet en zorgt dat de temperatuur tijdens het verwarmen op een bepaalde temperatuur gestabiliseerd wordt.

Betekenis

Bij de bereiding van voedsel maken we vrijwel altijd gebruik van een temperatuurbeperker. Denk aan bijvoorbeeld water, olie of vet. Als je voedsel verwarmt in water dan zorgt het water dat het voedsel niet warmer kan worden dan 100° Celsius. Het water beperkt daarmee de maximale temperatuur van de bereiding. Het gebruik van vet en olie tijdens het bereiden van voedsel heeft dezelfde functie van temperatuurbeperking. De temperatuur zal niet verder kunnen oplopen dan het rookpunt een temperatuur waarbij het vet of olie sterk gaat roken/walmen, maar de kok zal zorgen door het beperken van de energietoevoer (mate van verwarming) dat dit rookpunt niet bereikt zal worden.

Overigens hebben de mediums zoals water, vet en olie ook een belangrijke functie en dat is de overdracht van de warmte tussen bijvoorbeeld de pan en het te bereiden voedsel.

Het voordeel van deze temperatuurbeperkers is dat het voedsel niet aanbakt en of gedeeltelijk verbrand.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >temperatuurbeperker

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik