temperatuurbeperker

temperatuurbeperker

Een temperatuurbeperker is een medium zoals water of vet en zorgt dat de temperatuur tijdens het verwarmen op een bepaalde temperatuur gestabiliseerd wordt.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Bij de bereiding van voedsel maken we vrijwel altijd gebruik van een temperatuurbeperker. Denk aan bijvoorbeeld water, olie of vet. Als je voedsel verwarmt in water dan zorgt het water dat het voedsel niet warmer kan worden dan 100° Celsius. Het water beperkt daarmee de maximale temperatuur van de bereiding. Het gebruik van vet en olie tijdens het bereiden van voedsel heeft dezelfde functie van temperatuurbeperking. De temperatuur zal niet verder kunnen oplopen dan het rookpunt een temperatuur waarbij het vet of olie sterk gaat roken/walmen, maar de kok zal zorgen door het beperken van de energietoevoer (mate van verwarming) dat dit rookpunt niet bereikt zal worden.

Overigens hebben de mediums zoals water, vet en olie ook een belangrijke functie en dat is de overdracht van de warmte tussen bijvoorbeeld de pan en het te bereiden voedsel.

Het voordeel van deze temperatuurbeperkers is dat het voedsel niet aanbakt en of gedeeltelijk verbrandt.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen