theelepel

theelepel

De theelepel tref je als maateenheid nog aan in een oude recepten maar is door zijn onnauwkeurigheid in onbruik geraakt.

Duits: teelöffel
Frans: cuillère à thé
Engels: tea spoon

Gerelateerd: veelgebruikte inhoudsmaten. veelgebruikte volumeaanduidingen, veelgebruikte inhoudsmaten (NL)

Tot circa 1975 werd in recepten de maateenheid "theelepel" gebruikt voor het afmeten van bijvoorbeeld zout, suiker, cacao, gist en dergelijke. De theelepel is echter niet geschikt als maateenheid. Dat komt omdat de inhoud van een theelepel niet gestandaardiseerd is.

De theelepels die te koop zijn kunnen variëren van zeer klein tot redelijk groot. Daarnaast is het de vraag hoeveel je in de theelepel doet, afgestreken, met een "klein kopje" of met een "grote kop". De inhoud van de "gestandaardiseerde maateenheid" theelepel is 5 ml, maar in de praktijk komen we in onze keukenla ook versies van 2,5 tot zo'n 6 ml tegen.

Moderne recepten maken dus geen gebruik meer van deze maateenheid maar vermelden het gewicht van een ingrediënt. Dat geldt niet alleen voor vaste stoffen zoals meel, bloem, zout of gist maar ook voor vloeistoffen zoals water, melk en honing. Een moderne (banket)bakker maakt gebruik van gewichten uitgedrukt in gram. Ook zijn volumeaanduidingen zoals ml, cl en liter in onbruik geraakt en wordt alles gewogen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen