tijgerbrood
tijgerbrood

Tijgerbrood

Tijgerbrood is een broodsoort waarbij de korst aan de bovenzijde van het brood de structuur heeft die lijkt op de huid van een tijger.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: dutch crunch bread

Betekenis

Tijgerbrood is een brood, vaak is dit wit busbrood of wit vloerbrood, dat na het vormen van het deeg aan de bovenzijde voorzien wordt van een dun laagje dat bestaat uit papje van rijstmeel en gist. In de narijs wordt de oppervlakte van het deeg groter, maar omdat het rijstebloempapje geen gluten bevat kan dit niet mee-uitrekken en daarom ontstaan er grote scheuren in dit dunne laagje rijstebloempap. Tijdens het bakken kleurt dit bovenlaagje, mede door de aanwezigheid van suiker, wat sneller bruin dan de rest van de korst en dit versterkt het "tijgervel" effect.

Het rijstebloempapje kan gemaakt worden met bijvoorbeeld 100% rijstebloem, 90% water, 2% instant gist, 1,5% zout, 5% basterdsuiker en 5-10% olie.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >tijgerbrood

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik