..Wat is tredmolen? (verklaring uit het bakkersglossarium)
tredmolen

Tredmolen

Een tredmolen is een molen die aangedreven wordt door mens.

Betekenis

Voordat korenmolens aangedreven werden door wind of water, en later soms door stoom of elektriciteit, werden deze molens aangedreven door dieren, de zogenaamde rosmolen of door de mens dat een tredmolen wordt genoemd (hoewel een tredmolen aangedreven door dieren ook mogelijk is).

Een tredmolen is vaak een cilindervormige constructie (denk aan een hoog en breed waterrad) waarbij de mens (meestal) aan de binnenzijde hun gewicht naar voren én naar boven verplaatste door op een volgende trede te stappen. Door het verplaatsen van het gewicht ging de tredmolen draaien. Deze draaibeweging werd via tandwielen en assen overgebracht op de molensteen die het graan kon malen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen