type

type 1150

De typeaanduiding T115 ook wel type 115 of type 1150 genoemd, tref je aan op pakken meel van rogge dat na het malen sterk gezeefd is.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Meel T115, ook wel type 115 of type 1150 genoemd, tref je aan op pakken sterk gezeefd roggemeel. In dit meel zitten (dus) flink minder zemelen dan in volkorenroggemeel. De kruim van het brood is daarom ook veel minder bruin dan bij volkorenroggebrood.

Wanneer je met roggemeel broden gaat bakken blijven deze veel compacter dan broden die je met tarwemeel maakt door de afwezigheid van glutenvormende eiwitten die wel in tarwemeel maar niet (althans niet in de juiste vorm) in rogge zitten. Je kan toch redelijk luchtige broden maken wanneer je dit roggemeel combineert met volkorentarwemeel, tarwemeel of tarwebloem. Gebruik dan maximaal 20% van deze roggebloem om het brood nog luchtig te houden.

Aanvullende informatie is te lezen in het lemma typeaanduiding

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen