type 1150

Type 1150

De typeaanduiding T115 ook wel type 115 of type 1150 genoemd, tref je aan op pakken meel van rogge dat na het malen sterk gezeefd is.

Betekenis

Meel T115, ook wel type 115 of type 1150 genoemd, tref je aan op pakken sterk gezeefd roggemeel. In dit meel zitten (dus) flink minder zemelen dan in volkorenroggemeel. De kruim van het brood is daarom ook veel minder bruin dan bij volkorenroggebrood.

Wanneer je met roggemeel broden gaat bakken blijven deze veel compacter dan broden die je met tarwemeel maakt door de afwezigheid van glutenvormende eiwitten die wel in tarwemeel maar niet (althans niet in de juiste vorm) in rogge zitten. Je kan toch redelijk luchtige broden maken wanneer je dit roggemeel combineert met volkorentarwemeel, tarwemeel of tarwebloem. Gebruik dan maximaal 20% van dit roggebloem om het brood nog luchtig te houden.

Aanvullende informatie is te lezen in het lemma typeaanduiding

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >type 1150

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik