typeaanduiding

typeaanduiding

Een typeaanduiding op de verpakking van meel en bloem geeft de uitmalingsgraad aan (in welke mate het gezeefd is), hoe lager het getal hoe minder zemelen het meel bevat.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Meel en bloem worden, hoewel nog niet zo gebruikelijk in Nederland, voorzien van een typeaanduiding. Bijvoorbeeld tarwemeel T110 of tarwebloem T45. In Duitsland is dat bijvoorbeeld weizenmehl type 405 (vergelijkbaar met onze tarwebloem).

Het typegetal geeft het asgehalte weer, uitgedrukt in procentuele waarde van de droge stof waarbij alleen de waarde achter de komma weergegeven wordt.

Heeft een meelsoort een asgehalte van 0,55%, dat je ook kan schrijven als 0,550% (van de droge stofwaarde) dan wordt dit meel verkocht als type 550 (Duitse schrijfwijze) of T55 (Belgische en Franse schrijfwijze). In België en Frankrijk wordt de laatste nul dus weggelaten, het Duitse type 1150 heet in België en Frankrijk T110. Het Duitse type 405 kent geen Franse tegenhanger want in de Franse variant is de kiem onderdeel van het meel en wordt dan T45 genoemd (maar die twee komen verder met elkaar overeen).

Hoe hoger het getal hoe meer zemeldeeltjes er in zitten, hoe lager het getal hoe sterker het gezeefd is richting bloem. Ons ezelsbruggetje: meel is meer en bloem is blank helpt hierbij te onthouden wat dit getal voorstelt.

Volkorenmeel heeft geen typeaanduiding, er is immers (als het goed is) niets uitgezeefd en op het pak zal dan staan dat het volkorenmeel betreft. Deze typeaanduiding heeft niets te maken met de bakaard, het zegt dus helemaal niets over de kwaliteit of dat het wel of niet geschikt is om taarten en koekjes mee te bakken (laag gehalte aan glutenvormende eiwitten) zoals in patisseriebloem of een hoog gehalte heeft aan glutenvormende eiwitten zoals dat gewenst is voor bloem en meel voor het maken van brood.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over classificering meel en bloem.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen