u&v

U&V

(afkorting)

Afkorting: uitrekken en vouwen.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: S&F

Betekenis

Uitrekken en vouwen is een vertaling van het Engelse stretch & fold. Dit is een techniek om het glutennetwerk in het deeg te verbeteren waardoor het volume van het te bakken brood toeneemt. Deze techniek kan alleen toegepast worden bij degen met een flink hoge hydratatie.

Bij U&V wordt eerst het deeg met natte handen aan één zijde opgepakt, langzaam uitgetrokken zonder dat het gaat scheuren en daarna wordt dit uitgetrokken deel over het andere deel gelegd, vandaar de naam uitrekken & vouwen. Het is gebruikelijk dat het deeg per keer vier maal op deze manier wordt gevouwen, waarbij het deeg steeds een kwart slag wordt gedraaid. Afhankelijk van de rijstijd worden er meerdere U&V's uitgevoerd, een frequentie van één per uur is gebruikelijk.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >U&V

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik