vacumeren

Vacumeren

Vacumeren is een techniek waarbij vrijwel al de lucht uit een verpakking wordt gezogen met het doel om de houdbaarheid van het product aanzienlijk te verlengen.

Betekenis

Bederf van voedingsmiddelen wordt voornamelijk veroorzaakt door micro-organismen. Deze organismen hebben zuurstof nodig om te kunnen functioneren. Door de voedingsmiddelen te verpakken in een verpakking waar vrijwel alle lucht uitgezogen is, het zogenaamde vacumeren, wordt het leven van vrijwel alle micro-organismen onmogelijk gemaakt doordat er geen zuurstof meer beschikbaar is.

Mochten de voedingsmiddelen ook olie of vet bevatten, dan zal vanwege de afwezigheid van zuurstof het proces van ranzig worden vertraagd.

Voor het vacuüm verpakken van voedsel is een vacumeermachine of vacuüm apparaat noodzakelijk.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >vacumeren

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik