..Wat is vergisting? (verklaring uit het bakkersglossarium)
vergisting

Vergisting

Vergisting of fermentatie is het proces waarbij micro-organismen koolhydraten (suikers) omzetten in andere stof of stoffen.

Betekenis

Micro-organismen zoals gisten, melkzuur- en azijnzuurbacteriën zijn in staat koolhydraten (suikers) om te zetten in één of meerdere stoffen. Bij dit proces wordt altijd kooldioxide geproduceerd en dat is van vitaal belang bij de bereiding van brood omdat dit gas belletjes in het deeg vormt en daarmee het deeg zal laten rijzen en het brood luchtig wordt.

Overigens vindt vergisting of fermentatie niet alleen plaats bij de productie van brood maar speelt dit proces ook een rol bij de productie van bijvoorbeeld bier, wijn, zuurkool, yoghurt, houdbare worsten maar ook bij de verwerking van koffiebonen en cacaobonen.

Vergisting vindt plaats in een zuurstof arme, een zogenaamde anaerobe, omgeving. Is er zuurstof aanwezig dan vindt ook, maar een ander omzettingsproces plaats, en dit proces wordt respiratie genoemd. Meer informatie in het lemma fermentatie of respiratie.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >vergisting

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen