vet

Vet

Vet is een stof afkomstig van planten of dieren en heeft bij kamertemperatuur een vaste vorm.

Gerelateerd: olie, emulgator

Betekenis

Vet wordt veel gebruikt bij voedselbereiding. Zo wordt vet bij het bakken gebruikt en fungeert dan als een temperatuurbeperker. Vet wordt ook veel als ingrediënt gebruikt om de smaak van het eindproduct te verrijken. Vet heeft een plantaardige of dierlijke oorsprong en verschilt van olie doordat vet bij kamertemperatuur een vaste vorm heeft. Olie is bij kamertemperatuur vloeibaar.

Bij broodbereiding wordt vet gebruikt om het brood malser te maken en een prettiger mondgevoel te geven. Daarnaast wordt de houdbaarheid van het brood verlengd, het wordt minder snel oudbakken.

Voorbeelden vam vet zijn boter, margarine en kokosvet.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over invetten.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >vet

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik