vet
Vet is een stof afkomstig van planten of dieren en heeft bij kamertemperatuur een vaste vorm.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Gerelateerd: olie, emulgator (NL)
Vet wordt veel gebruikt bij voedselbereiding. Zo wordt vet bij het bakken gebruikt en fungeert dan als een temperatuurbeperker. Vet wordt ook veel als ingrediënt gebruikt om de smaak van het eindproduct te verrijken. Vet heeft een plantaardige of dierlijke oorsprong en verschilt van olie doordat vet bij kamertemperatuur een vaste vorm heeft. Olie is bij kamertemperatuur vloeibaar.
Bij broodbereiding wordt vet gebruikt om het brood malser te maken en een prettiger mondgevoel te geven. Daarnaast wordt de houdbaarheid van het brood verlengd, het wordt minder snel oudbakken.
Voorbeelden vam vet zijn boter, margarine en kokosvet.
Meer informatie
Meer informatie is te lezen in het artikel over invetten.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie