vijzel

Vijzel

Een vijzel is een stuk gereedschap dat veel in de keuken gebruikt wordt voor het fijnstampen van zaden.

Duits: mörser
Frans: mortier et pilon
Engels: mortal and pestle

Synoniem: mortier
Gerelateerd: graanmolen

Betekenis

Een vijzel is een gereedschap dat bestaat uit een stamper en een pot of vaasvormig voorwerp. Een vijzel werd door particulieren gebruikt voor het fijnstampen van zaden, maar beroepsmatig bijvoorbeeld door chemici of schilders, voor het fijnstampen van bijvoorbeeld minerale stoffen. Particulieren gebruikte het heel vroeger voor het fijnstampen van granen, maar ook koffie en meer recent, en vandaag de dag nog, voor het vermalen/fijnstampen van zaden van kruiden zoals komijn, gedroogde chilipeper maar ook oliehoudende zaden zoals pinda's.

Een vijzel kan gemaakt zijn van aardewerk dat eventueel geglazuurd is, of van hardsteen zoals basalt, maar ook van metaal.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >vijzel

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik