vlakmaalderij

vlakmaalderij

Een vlakmaalderij is een installatie waarbij graan, met molenstenen, gemalen wordt.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: hoogmaalderij, korenmolen, molensteen (NL)

De traditionele korenmolen wordt ook wel vlakmaalderij genoemd. Hierbij wordt met molenstenen het graan gemalen. Dit ter onderscheid van de meelfabriek die met walsen het graan maalt en hoogmaalderij wordt genoemd.

Het zijn deze graanmolens waar nog zuiver volkorenmeel te koop is. Dit in tegenstelling tot de hoogmaalderij die volkorenmeel levert die iets anders van samenstelling is én het gebruikelijk is dat er additieven aan worden toegevoegd om de bakaard te verbeteren zoals ascorbinezuur, enzymen en moutpoeder.

Overigens, ook watermolens die graan malen én gebruik maken van molenstenen zijn vlakmaalderijen.

Hoewel ze niet frequent voorkomen, bestaan er ook bedrijven die met maalstenen het graan malen. Omdat ter plekke geen natuurlijke krachtbron aanwezig is zoals in een wind- of watermolen, vindt de aandrijving van de molensteen plaats met een elektromotor. Ook deze bedrijven vallen in de categorie "vlakmaalderij" en leveren fundamenteel ander meel dan die uit de meelfabriek/hoogmaalderij.

Sommige watermolens en een enkele windmolen maken, vanwege diverse redenen, geen gebruik meer van de beschikbare "natuurkracht" en laat de maalstenen aandrijven door een elektromotor, maar ondanks deze moderne aandrijving blijven het toch vlakmaalderijen.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over het verschil tussen volkorenmeel van de molenaar en de meelfabriek.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen