vloercassette

vloercassette

Een vloerbroodcassette is de bakvorm die de beroepsbakker kan gebruiken voor het bakken van een vloerbrood.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Synoniem: vloerbroodcassette (NL)
Gerelateerd: vloerbrood, vloerbroodkoppel (NL)

Een vloerbroodcassette is de bakvorm die een beroepsbakker kan gebruiken voor het bakken van een vloerbrood. Deze bakvorm is wat breder en een stuk lager dan een bus. Gebruikelijke afmetingen zijn 30 tot 32 cm lang, 12 tot 15 cm breed en 3 tot 6 cm hoog. De bakvormen met lage zijkanten hebben meestal een hoge kopse kant van bijvoorbeeld 8 cm.

Het klinkt inderdaad vreemd, een vloerbrood wordt toch op de ovenvloer gebakken? Nee dus, bakkers zijn niet alleen hardwerkende mensen maar ook vrij creatief, denk maar eens aan maisbrood waar maar heel weinig mais in zit, of desembrood waarbij geen desem of zuurdesem gebruikt wordt maar desempoeder. Zo ook bij het vloerbrood dat, tegenwoordig, vrijwel uitsluitend in lage, metalen, bakvormen gebakken wordt. Daardoor hebben de zijkanten een ronde aflopende vorm, vergelijkbaar met het traditionele vloerbrood dat wel op de vloer gebakken werd, maar heeft de bakker het gemak dat hij de deegstukken in bakvorm kan leggen wat de efficiëntie van het broodbakken van dit type brood verhoogt.

De creatieve manier van vloerbrood bakken komt mede omdat grote bakkerijen geen gebruik meer maken van een etageoven, die wel over stenen vloeren beschikt, maar gebruik maakt van een rotatieoven die helemaal geen stenen vloer heeft maar men toch "op vloerbrood gelijkend brood" wilde bakken.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen