vormen

vormen van een boule
vormen van een boule

Vormen is een handeling waarbij deeg dusdanig vervormd wordt dat het veel gelijkenis heeft met de vorm van het gewenste product én het deeg op spanning wordt gebracht waardoor, na het vormen, het deeg zo weinig mogelijk uitzakt en de gewenste vorm zoveel mogelijk behoudt.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: shape, shaping

Synoniem: opmaken (NL)

Vormen, ook wel opmaken genoemd, is een handeling waarbij een deegstuk zodanig bewerkt wordt dat het de vorm krijgt die sterk lijkt op de vorm van gewenste product. Wil je bijvoorbeeld een boule bakken dan vorm je het deeg tot een (halve)bol, wil je een busbrood maken, dan vorm je het deeg tot een deegrol.

Bij vormen wordt niet alleen het deegstuk bewerkt tot de gewenste vorm maar tevens wordt het deegstuk "op spanning" gebracht waardoor het deegstuk de gewenste vorm zo lang mogelijk kan behouden.

Het "op spanning brengen" is een techniek waarbij de gluten, vooral aan de buitenkant van het deegstuk, in het deeg maximaal worden uitgerekt (op spanning worden gebracht) waardoor denkbeeldig elastiekjes om het deegstuk gespannen worden waardoor het deegstuk de vorm behoudt en niet uitzakt. Dit vormen en op spanning brengen laat zich goed illustreren met een fotoserie zoal te zien is in het artikel over het vormen van een busbrood.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over vormen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen