..Wat is wals? (verklaring uit het bakkersglossarium)
wals
wals

Wals

Een wals in een machine waarmee graan gemalen wordt in een meelfabriek of hoogmaalderij.

Gerelateerd: hoogmaalderij, vlakmaalderij, korenmolen

Betekenis

Een wals is een machine waarin zich twee langwerpige metalen cilinders bevinden die op kleine afstand van elkaar in tegengestelde richting draaien. De afstand tussen die twee cilinders is zodanig ingesteld dat graankorrels niet ongeschonden de wals kunnen passeren en daardoor verpulverd worden.

Wat er na een walsgang van het graan overblijft is geen uniform fijn poeder en daarom wordt het eerst gezeefd met een plansichter en de grovere delen worden opnieuw, door vele walsen gemalen waarbij de afstand tussen de cilinders steeds kleiner wordt.

de metalen cilinders van een wals waartussen het graan gemalen wordt
de metalen cilinders van een wals waartussen het graan gemalen wordt

Deze maaltechniek, die fundamenteel afwijkt van de vlakmaalderij die met molenstenen het graan maalt, wordt hoogmaalderij genoemd en wordt toegepast in meelfabrieken.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen