warenwetbesluit

warenwetbesluit meel en brood

Het warenwetbesluit meel en brood is de naam van de Nederlandse wetgeving rond de productie en verkoop van meel en broodproducten.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: broodbesluit (NL)

Het warenwetbesluit meel en brood beschrijft de eisen die gesteld worden aan meel- en broodproducten in Nederland. In deze wet is bijvoorbeeld opgenomen wat het verschil is tussen bloem en meel, een heel en een half brood. Tevens is beschreven wat de term "volkoren" inhoudt en welke eisen daaraan gesteld worden. Maar deze bescherming van de term "volkoren" is beperkt tot meel en brood en geldt niet voor andere deegproducten zoals crackers en beschuit.

Sinds 1 juli 2020 is een nieuwe versie van deze wet van toepassing. Deze nieuwe versie heeft veel veranderd en brengt meer transparantie voor de consument. Zo gaan de productnamen van brood veranderen waarbij de aanduiding wit/bruin/volkoren verplicht is en ook bijvoorbeeld dat het gebruikte graansoort of soorten, in de naam gebruikt moet worden zoals "wit tarwebrood" of "volkorenroggebrood" of "wit tarwemaisbrood". Meer informatie is te lezen in dit artikel.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over broodbesluit.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen