warenwetbesluit meel en brood

Warenwetbesluit meel en brood

Het warenwetbesluit meel en brood is de naam van de Nederlandse wetgeving rond de productie en verkoop van meel en broodproducten.

Gerelateerd: broodbesluit

Betekenis

Het warenwetbesluit meel en brood beschrijft de eisen die gesteld worden aan meel- en broodproducten in Nederland. In deze wet is bijvoorbeeld opgenomen wat het verschil is tussen bloem en meel, een heel en een half brood. Tevens is beschreven wat de term "volkoren" inhoud en welke eisen daaraan gesteld worden. Maar deze bescherming van de term "volkoren" is beperkt tot meel en brood en geldt niet voor andere deegproducten zoals crackers en beschuit.

Sinds 1 juli 2020 is een nieuwe versie van deze wet van toepassing. Deze nieuwe versie heeft veel veranderd en brengt meer transparantie voor de consument. Zo gaan de productnamen van brood veranderen waarbij de aanduiding wit/bruin/volkoren verplicht is en ook bijvoorbeeld dat het gebruikte graansoort of soorten, in de naam gebruikt moet worden zoals "wit tarwebrood" of "volkorenroggebrood" of "wit tarwemaisbrood". Meer informatie is te lezen in dit artikel.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over broodbesluit.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >warenwetbesluit meel en brood

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik