wentelteefjes

wentelteefjes

Een wentelteefje is een oude ingedroogde boterham die gedrenkt is in een mengsel van melk en ei en daarna gebakken wordt in een koekenpan.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: oudbrood (NL)

Wanneer witbrood oud geworden is, het moet ook "droog" aanvoelen, kan je dit verwerken tot wentelteefjes. De wentelteefjes worden warm geserveerd met basterdsuiker en kaneel.

Gebruik voor wentelteefjes bij voorkeur witbrood. Zorg dat de sneetjes brood droog aanvoelen, zo niet, dan even op de aanrecht laten drogen. Recept voor circa 6-8 wentelteefjes: doe één ei in een diep bord en klop deze los. Voeg circa 250 ml melk toe aan het ei en klop het goed op. Verhit een koekenpan en doe daarin een goede klont margarine en laat dit smelten (pas op: maak de pan niet té heet waardoor de boter verbrand). Leg een boterham in het ei/melk mengsel en laat de boterham kort het mengsel opzuigen (circa twee-drie seconden), keer de boterham om waardoor ook de andere kant van het ei/melk mengsel in de boterham dringt. Doe vervolgens de boterham (of meerdere boterhammen bij een grote koekenpan) in de koekenpan. Laat de boterham circa in twee minuten per kant goudbruin bakken. Pas op dat de warmtebron niet te heet staat want daardoor verbrand de boterham.

Nadat de boterham gebakken is kan je deze direct serveren of even op een warm bord "opstapelen" en dan in één keer serveren. Bestrooi de wentelteef met basterdsuiker (wit of bruin) en strooi daarna kaneel er over (of andersom).

Wanneer je wentelteefjes zo lekker vindt dat je niet kan wachten tot er oud brood is, leg dan verse boterhammen open op de aanrecht waardoor ze indrogen, keer de boterham af en toe. Pas als ze droog aanvoelen zijn ze geschikt om er wentelteefjes van te maken.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


aanpassing/controle: 20221228

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen