wieks

wieks

Wieks is een oplossing van zetmeel en suiker in water en wordt gebruikt om broden na het bakken te bestrijken waardoor deze een intensere kleur en glans krijgen en ook lekkerder geuren en smaken.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: benevelen (NL)

Wieks is een oplossing van zetmeel, suiker en water. Deze oplossing wordt gebruikt om broden, direct na het bakken, mee te bestrijken. Hoe heter het brood, hoe beter. Hierdoor krijgen de broden een glanzende korst, een intensere korstkleur en meer geur- en smaakstoffen. Wieks is, ondanks koel bewaard, beperkt houdbaar.

Wieks maak je in de verhoudingen: 100% water, 1,5% zetmeel, 1-2% basterdsuiker (wit of bruin naar keuze). Eerst het zetmeel (aardappelzetmeel of maizena) en basterdsuiker met een klein beetje water mengen, het overige water aan de kook brengen en daar het zetmeel/suikermengsel aan toevoegen en even door laten koken. Het afgekoelde mengsel gebruiken voor het bestrijken.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over hoe maak je wieks?.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen