wikke

wikke zaden (de zwarte ronde zaadjes) naast roggezaden (boven) en tarwezaden (onder)
wikke zaden (de zwarte ronde zaadjes) naast roggezaden (boven) en tarwezaden (onder)

Wikke is een onkruid dat soms tussen het graan groeit waardoor hun zaden meegeoogst en soms meegemalen worden met het graan.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Wikke is een kruid dat je vaak kan aantreffen tussen het graan. Dat komt mede doordat wikke ook als groenbemester wordt gebruikt. Soms blijven er planten achter of ontkiemen er wikke zaden en dan groeit het wikke tussen de graanplanten.

Wikke vormt zwarte ronde zaadjes en zijn lastig van tarwe en rogge te scheiden. Daarom zie je regelmatig wikkezaadjes tussen de tarwe of rogge zitten (als je zakken met tarwe of rogge koopt om zelf te malen). Als ze niet in grote getale aanwezig zijn hoef je ze niet te verwijderen. Wikke is familielid van de tuinboon dus het lijkt ons een onschuldige zaad.

Na het malen zie je zwarte spikkeltjes in het meel en dat zijn de gemalen zaden van wikke.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over zwarte schilfertjes in meel.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen