.Wat is wipmolen? (verklaring uit het bakkersglossarium)

Wipmolen

wipmolen
wipmolen

Een wipmolen is een aangepaste vorm van een standerdmolen en werd veelal gebruikt voor het bemalen van polders.

Gerelateerd: korenmolen, grondzeiler, stellingmolen, beltmolen, standerdmolen

Betekenis

Een wipmolen is een aangepaste vorm van een standerdmolen. De aanpassing was noodzakelijk omdat de activiteit "het malen" niet zoals bij een korenmolen bovenin gebeurde in de zogenaamde kast die met de wind meedraait maar onderin, in het deel van de molen dat niet met de wind meedraait. Dit is bijvoorbeeld het geval bij molens die een polder bemalen (leeg pompen). Om dit mogelijk te maken werd de spil (de standerd) als het ware hol uitgevoerd en kon in dit holle gedeelte met een as de draaiende beweging van de molenwieken overgedragen worden aan het "maalgedeelte".

De wipmolen is zeer beperkt ingezet voor het malen van graan, waarbij de molenstenen zich onderin de molen bevinden en niet bovenin zoals bij een standerdmolen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen