zachte

zachte tarwe

Zachte tarwe is een type tarwe dat fysiek zachter is dan harde tarwe. De glutenvormende eiwitten in dit tarwe zijn van lage kwaliteit en wordt verwerkt tot patisseriebloem die juist zeer geschikt is voor de bereiding van koek en gebak en niet voor brood.

Duits: n.b.*
Frans: blé tendre
Engels: soft wheat

Gerelateerd: harde tarwe, tarwe, glutenvormende eiwitten (NL)

Met zachte tarwe wordt een tarwesoort aangeduid die beschikt over weinig glutenvormende eiwitten en waardoor deze van een matige kwaliteit is voor het bereiden van brood. Van deze zachte tarwe wordt patisseriebloem gemaakt waarmee crackers, koekjes, gebak en beschuit worden gemaakt waarbij veel en sterke gluten juist niet op prijs worden gesteld.

Vanwege het zeeklimaat zal tarwe in een dergelijk klimaat zachte tarwe opleveren. Naarmate het klimaat meer lijkt op een landklimaat, wordt de tarwe "harder" en beschikt dan over sterke en meer glutenvormende eiwitten. Overigens is het klimaat maar ook het tarweras van invloed op de harde- of zachte eigenschap van de tarwe.

De termen harde- en zachte tarwe zijn ontleed aan het hard of zacht zijn van de tarwekorrel, waarbij dit meer of minder moeite kostte bij het malen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen