zelfrijzend

zelfrijzend bakmeel

Zelfrijzend bakmeel is een mengsel van tarwebloem en bakpoeder.

Duits: backfertiges mehl
Frans: n.b.*
Engels: self-rising flour

Zelfrijzend bakmeel is een mengsel van bloem en bakpoeder. Het wordt veel gebruikt in taarten, cake, maar ook bijvoorbeeld pannenkoeken en muffins.

In zelfrijzend bakmeel zitten geen zemelen zoals in meel of volkorenmeel, maar de sterk gezeefde vorm daarvan dat een wit poeder is en we bloem noemen.

Zelfrijzend bakmeel is dus feitelijk een verkeerde benaming en had eigenlijk zelfrijzend bakbloem moeten heten er zit immers geen meel in (anders had je wel zemelen gezien) maar bloem.

De rijzende eigenschap van zelfrijzend bakmeel is afkomstig van het bakpoeder dat aan de bloem is toegevoegd. Zelfrijzend bakmeel is eenvoudig zelf te maken door bloem en bakpoeder te mengen. Gebruikelijk is één zakje bakpoeder van (meestal 15-16 gram) op 500 gram bloem (bij voorkeur patisseriebloem). Meng het bakpoeder zéér goed door de bloem voor gebruik om te zorgen dat de kleine hoeveelheid bakpoeder goed verdeeld is over de bloem waardoor de deegwaar overal even sterk zal rijzen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen