zelfrijzend bakmeel

Zelfrijzend bakmeel

Zelfrijzend bakmeel is een mengsel van tarwebloem en bakpoeder.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: self-rising flour

Betekenis

Zelfrijzend bakmeel is een mengsel van bloem en bakpoeder. Het wordt veel gebruikt in taarten, cake, maar ook bijvoorbeeld panenkoeken en muffins.

In zelfrijzend bakmeel zitten geen zemelen zoals in meel of volkorenmeel, maar de sterk gezeefde vorm daarvan dat een wit poeder is en we bloem noemen.

Zelfrijzend bakmeel is dus feitelijk een verkeerde benaming en had eigenlijk zelfrijzend bakbloem moeten heten er zit immers geen meel in (anders had je wel zemelen gezien) maar bloem.

De rijzende eigenschap van zelfrijzend bakmeel is afkomstig van het bakpoeder dat aan het bloem is toegevoegd. Zelfrijzend bakmeel is eenvoudig zelf te maken door bloem en bakpoeder te mengen. Gebruikelijk is één zakje bakpoeder van (meestal 15-16 gram) op 500 gram bloem (bij voorkeur patisseriebloem). Meng het bakpoeder zéér goed door het bloem voor gebruik om te zorgen dat de kleine hoeveelheid bakpoeder goed verdeeld is over het bloem waardoor de deegwaar overal even sterk zal rijzen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >zelfrijzend bakmeel

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik